Refinansiering kan være en veldig stor avgjørelse og det kan være veldig lurt å få hjelp når man ønsker å refinansiere sin gjeld. Uansett om det er forbruksgjeld, inkasso eller at du bare ønsker et billigere lån så kan gode råd spare deg for mange tusen kroner. Hvis du trenger hjelp til refinansiering så har vi laget en guide til deg.

Trenger jeg hjelp til refinansiering?

Veldig mange tenker nok ikke over at de trenger hjelp til refinansiering. Det er jo bare en enkel lånesøknad tenker nok veldig mange men det er faktisk flere grunner til at du kan ha behov for å hjelp når du skal refinansiere:

 • Lage den beste søknaden
 • Få det beste lånetilbudet
 • Hvilken refinansiering passer best til deg og din økonomi?
 • Få hjelp til prosessen med refinansiering

Det er spesielt refinansiering med betalingsanmerkninger og inkasso som er der hvor flest trenger hjelp. Dette er en litt større prosess enn en vanlig refinansiering av forbrukslån eller et vanlig boliglån. I tillegg så er det ofte en større kostnad som f.eks en høyere rente eller

Hvor kan jeg få hjelp til refinansiering?

Vi har samlet alle steder du kan få hjelp til refinansiering nedenfor, hvis du mener vi har glemt noe så må du gjerne gi oss et tips om dette.

Banker kan hjelpe deg med refinansiering

Alle banker som tilbyr refinansiering kan være hjelpe med refinansiering og spørsmål du måtte ha rundt dette. Utfordringen er ofte at hjelpen en bank kan gi er i stor grad styrt av deres egne produkter. Dette er selvfølgelig naturlig ettersom banker er som en butikk, de ønsker å selge sine produkter. Det finnes heldigvis veldig mange flinke bankrådgivere som er ærlige og hjelper deg etter beste evne. I mange tilfeller så kan det være at dette ikke er nok.

Hvis du IKKE har betalingsanmerkninger men et boliglån som du ønsker å refinansiere for å få inn annen gjeld som f.eks forbrukslån, kredittkort eller annen type så kan du kontakte din vanlige bank. Om du i dag har betalingsanmerkninger eller inkasso så vil du ikke kunne få hjelp av en vanlig bank, da må du til en spesialbank. En spesialbank kan hjelpe deg med refinansiering om du oppfyller noen krav. Du finner en komplett liste over banker du kan søke hos og informasjon om hva slags hjelp du kan få her.

Hjelp med refinansiering fra en låneagent?

De siste årene så har det vokst frem et stort antall agenter som formidler forbrukslån og refinansiering. Dette er egentlig enkelt forklart selskaper som samarbeider med mange av de forskjellige bankene som de sender søknaden din til. Deretter så sammenligner de lånet for deg og sender deg det beste lånetilbudet de klarer å fremskaffe. Det er veldig store variasjoner i hvilke produkter de tilbyr og dermed store variasjoner i hjelpen de kan gi.

Noen låneagenter har stor kapasitet til å hjelpe og andre er mer automatiserte, det gjelder derfor å finne de låneagentene som faktisk har tiden til deg som kunde. Hvis du ønsker å refinansiere boliglån så har vi skrevet litt mer om hvordan du kan få hjelp her og hvis du kun har forbrukslån så kan lese mer om hvordan en agent kan hjelpe deg med refinansiering her.

Hjelp fra en gjeldsrådgiver

Det finnes i dag ikke veldig mange gjeldsrådgivere lengre og det er bra. Før var dette en ganske skitten bransje, hvor veldig mange tjente mye penger på å gi dårlige råd. Nå finnes det noen få seriøse men dessverre så blir man pepret av mange forskjellige rådgivere. Hvis man skal få hjelp av en gjeldsrådgiver så bør man ført klarlegge noen ting:

 • Hva sier GOA om dem?
 • Får de betalt av bankene som de bruker for å refinansiere gjelden?
 • Hva skal du betale for tjenesten?
 • Hva slags kunnskap/erfaring har de?

I veldig mange tilfeller kan du få akkurat den samme hjelpen av en rådgiver i en spesialbank som du kan få igjennom en agent eller en vanlig bank. Hvis man har en veldig komplisert gjeld så kan det være et mye bedre valg å få en jurist/advokat som har fokus på nettopp gjeld som felt. Da må man betale per time eller man kan i noen tilfeller få dekket advokathjelp. Dette kan riktignok være god hjelp men ikke helt når det kommer til selve refinansieringen.

Vi gjør også oppmerksom på at NAV tilbyr hjelp til deg som har gjeldsproblemer. Dette er ikke hjelp som er direkte mot refinansiering, men de kan hjelpe deg med mye av det andre som gjeldsproblemer innebærer.

Hvor mye må jeg selv gjøre når jeg skal refinansiere?

Dette er et spørsmål som veldig mange lurer på og det korte svaret er at når du har fått godkjent en refinansiering  uten sikkerhet (uten pant i boligen) så er det ikke veldig mye du må gjøre selv. Det eneste du må gjøre er å hjelpe banken med å innhente kontonummer og kid som følger gjelden din. Resten kan banken normalt hente ut ved hjelp av offentlige registre og kredittvurderinger. Når til refinansiering med sikkerhet så er det en litt større prosess og flere opplever at trenger hjelp til refinansiering her. Da skal du igjennom følgende prosess:

 • Sende inn en god søknad
 • Snakke med banken på epost eller telefon (vi anbefaler telefon)
 • Verdivurdering av boligen
 • Gjeld og betalingsanmerkninger skal kartlegges

Hvis man ikke har mye erfaring med slike prosesser eller at man ikke liker å kommunisere med banken så kan det vært lurt å få hjelp til refinansieringen av en lånagent. De fungerer da ofte som mellomleddet mellom deg og banken. Det betyr at helt til lånet er godkjent så vil du forholde deg til en mellommann. Disse er normalt veldig flinke og oppegående!

Noen siste tips til deg som trenger hjelp med refinansiering

Du kan i veldig mange tilfeller faktisk klare mye av jobben selv og det er ikke alltid nødvendig å  å få hjelp til refinansieringen. Vi ber deg også være kritisk til alt du leser og verifisere informasjon selv slik at du kan lære og ta kloke avgjørelser. Nedenfor har vi listet opp noen guider vi tror du kanskje kan ha nytte av:

Hvordan forhandle med kreditorer?

Alt du trenger å vite om refinansiering

Hvordan stoppe tvangssalg?