Veldig mange nordmenn trenger hjelp til å rydde opp i økonomien men få vet hvordan de skal få hjelp til å rydde opp i gjeld. Det er ikke åpenbart hvor man kan få hjelp og veldig mange føler at det er flaut at man sliter med økonomien. Derfor har vi i Gjeldsproblemer.com laget en guide til deg som ønsker oversikt over gjelden og hvor du kan få hjelp. Det finnes ganske mange steder man kan oppsøke hjelp men det er faktisk kun deg selv som kan hjelpe deg selv ut av gjelden.

Før vi fortsetter videre så vil vi gjerne tipse deg en agent som kan hjelpe deg som har mye gjeld. Dette er en agent som har spesialisert seg på mennesker med gjeldsproblemer og kan tilby skreddersydd hjelp. De samarbeider med flere banker som tilbyr såkalt refinansiering til tross for betalingsanmerkninger og inkasso.

Hvordan kan jeg få hjelp til å rydde opp i gjeld?

Det finnes flere muligheter for deg som trenger hjelp til å rydde opp i økonomien. Det første alternativet er NAV sin egne gjeldsrådgivningsavdeling. Dette er gratis og en rettighet du har. Dette er en hjelp som for enkelte er veldig god men for andre så kan det være at det ikke er nok. Kvaliteten på denne tjenesten varierer litt fra kommune til kommune. Enkelte kommuner har avtaler med eksterne aktører som tar av seg denne jobben for dem.

gjeldshjelpDersom du har veldig mye gjeld som f.eks høy forbruksgjeld eller høy kredittkortgjeld så kan det være en god investering å få hjelp med en jurist som kan gå igjennom gjelden din og se om det er noe som kan forhandles ned. Det finnes private gjeldsrådgivere men her er det mange dårlige historier og ikke minst så kreves det ingen utdannelse. Det er derfor svært vanskelig å skulle anbefale en privat gjeldsrådgiver ettersom det finnes så mange dårlige eksempler på saker hvor det har gått dårlig.

Vår oppelvelse er at de som klarer å rydde opp i sin gjeld har gjort det meste av jobben selv eller med en av sine nærmeste. Når vi skriver hjelp til å rydde opp i gjeld så tenker vi ikke på økonomisk bistand men hjelp til å gå igjennom økonomien, sette opp budsjetter, forhandle ned gjeld og lage nedbetalingsplaner. Dette er gjerne noe de aller fleste av oss prøver å gjøre alene først men det kan være en veldig stor oppgave å påta seg alene. Her kan det være greit å få støtte av en stødig venn eller familiemedlem som kan hjelpe deg med arbeidet men også være en moralsk støtte opp i det hele.

Hvis du tenker på å rydde opp i gjeld selv så har vi skrevet mange artikler som kan være veldig relevante for deg:

Hvordan forhandle med kreditorer?

Hvordan lage budsjett?

Hvordan betale ned gjeld raskt?

Hvordan stoppe tvangssalg?

Hvordan handle mat på budsjett?

Hvordan rydde opp i gjelden?

Vi anbefaler at du leser noen av artiklene vi har laget ovenfor men vi ønsker likevel å forklare deg kort hvordan du kan rydde opp i din gjeld.

  1. Kredittsjekk deg selv for å sjekke om du har noen betalingsanmerkninger
  2. Finn ut hvor mye penger du skylde?
  3. Lag et regneark med oversikt over din gjeld og hvilken rente du har på hvert eneste lån
  4. Finn ut hvor mange utgifter du har i måneden og kutt i de som ikke er nødvendige
  5. Kontakt alle kreditorer for å høre om du kan få slettet noen renter og gebyrer
  6. Se om du kan få en refinansiering av din gjeld 
  7. Lag en nedbetalingsplan

Dette kan du gjerne gjøre før du begynner å søke om hjelp til å rydde opp i gjelden. Grunnen er at du da gjør det mye enklere for de som skal hjelpe deg med gjelden. Hvis du skaffer deg en oversikt over gjelden først så legger du grunnlaget for å få bedre hjelp enn hvis du ikke har oversikten.

Hva skjer om jeg ikke rydder opp i gjelden?

Dersom du ikke tar tak i gjelden og begynner å legge en plan på hvordan du skal bli kvitt gjelden så vil den vokse. For hver eneste krone gjelden din vokser med så blir veien til frihet lenger. Det veldig mange som har klart å rydde opp i gjelden sin merker seg er at det var vanskeligere å starte på jobben med å rydde opp i gjelden. Dette handler gjerne om at det er overveldende å starte på gjennomgangen av gjelden og når man først kommer i gang så blir det enklere.

De aller fleste som trenger hjelp til å rydde opp i gjeld klarer det men det er et lite antall som ikke gjør det. For dem så kan det ende med det man ført kalte personlig konkurs men som nå heter gjeldsordning. Hvis det skjer så må man i praksis selge alt man eier å leve på et minimum i 5 år. Dette er ikke noe god løsning for de aller fleste og det vil derfor være bedre å begynne jobben med å rydde opp i gjelden.

Hva er sannsynligheten for at jeg klarer å rydde opp i min gjeld?

De aller fleste som bestemmer seg for å rydde opp i sin gjeld klarer dette. Noen klarer å få til effektive løsninger som refinansieirng og andre må betale ned gjelden over tid. Det finnes dermed ganske mange forskjellige løsnnger der ute og veldig mange lykkes med å rydde opp i gjelden. Det krever motivasjon, dedikasjon og ikke minst at man er ekstremt målretta. Dessverre så ser vi at det er en liten prosent av de som har hatt gjeldsproblemer tidligere som havner tilbake i problemer igjen. Det er derfor utrolig viktig at man ikke bare fokuserer på å betale ned gjelden men også endrer adferden.

Finnes det banker som kan hjelpe meg med å rydde opp i gjelden?

Ja, det finnes banker som kan hjelpe deg. Hvis du ikke eier egen bolig så kan du lese mer i vår artikkel om refinansiering av forbrukslån. Hvis du eier egen bolig og ikke får refinansiert boliglånet ditt på grunn av betalingsanmerkninger så kan du søke om refinansiering hos noen av bankene som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkning:

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-id-990"

Hvor kan jeg få hjelp til å rydde opp?

Det finnes flere som kan hjelpe deg med å rydde opp i gjelden men det er ikke alle som er like gode på det og heller ikke alle tjenester som gjør alt for deg. Hvis du har alvorlige gjeldsproblemer så anbefaler vi at du oppsøker en jurist med personlig gjeld som spesialfelt. De mest kompliserte sakene kreves det ofte eksperthjelp for å løse på en god måte.

Hvis du ikke har råd til en jurist så har NAV en egen tjeneste hvor du kan ringe inn eller chatte med dem om gjeld. Dette er en tjeneste som lar deg få anonyme og gode råd helt gratis. Dette er et tillegg til gjeldsrådgivningen  som NAV er pliktig til å tilby til alle innbyggere i en kommune. Her er det gjerne litt ventelister og kø for å få booket en time og kvaliteten er etter vår erfaring ganske variabel.

Dersom du eier egen bolig å tenker å søke om refinansering med betalingsanmerkninger eller lån med inkasso  så kan du få veldig god hjelp av en bank. De kan ikke gjøre jobben for deg men ofte så er nettopp dette med å rydde opp i gjeld en stor del av produktet de selger til deg. Banken ønsker at du skal få kontroll på økonomien slik at du kan bli en solid kunde av banken. Hva bankene tilbyr av hjelp og hvor mye hjelp er veldig avhengig av hvilken bank du velger.

Hvor bør du ikke søke etter hjelp?

Det har med tiden kommet veldig mange aktører som tilbyr gjeldsrådgivning eller tilbyr seg å hjelpe deg med å rydde opp i gjelden din. For å gjøre jobben så krever de en provsjon av gjelden de klarer å forhandle ned eller få refinansiert. Dette er en veldig dårlig løsning for deg ettersom du i stor grad kan gjøre dette selv og ikke minst med litt hjelp av banken. Det eneste unntaket her er låneagenter som faktisk får betalt av banken hvis du blir kunde, her kan du i stor grad stole på agentene men normalt så er det litt begrenset med hjelp der etter lånet er innvilget.

Noen siste tips til deg som ønsker en ny start

Det å ha gjeldsproblemer og slite med økonomien er veldig tungt. Det at du nå søker hjelp til å ryde opp i gjelden er veldig positivt og de aller fleste klarer faktisk å rydde opp. Det er ikke sikkert du kommer til å få ting på skinner igjen så fort som du ønsker og det er heller ikke sikkert at du vet hvor tøft det blir. Det vi kan si til deg er at det defintivt er verdt det. Vårt beste råd til deg er å jobbe på og fokusere på målet som ligger foran deg.