Veldig mange nordmenn trenger hjelp til å rydde opp i økonomien men få vet hvordan de skal få hjelp til å rydde opp i gjeld. Det er ikke åpenbart hvor man kan få hjelp og veldig mange føler at det er flaut at man sliter med økonomien. Derfor har vi i Gjeldsproblemer.com laget en guide til deg som ønsker oversikt over gjelden og hvor du kan få hjelp. Det finnes ganske mange steder man kan oppsøke hjelp men det er faktisk kun deg selv som kan hjelpe deg selv ut av gjelden.

Hvordan kan jeg få hjelp til å rydde opp i gjeld?

Det finnes flere muligheter for deg som trenger hjelp til å rydde opp i økonomien. Det første alternativet er NAV sin egne gjeldsrådgivningsavdeling. Dette er gratis og en rettighet du har. Dette er en hjelp som for enkelte er veldig god men for andre så kan det være at det ikke er nok. Kvaliteten på denne tjenesten varierer litt fra kommune til kommune. Enkelte kommuner har avtaler med eksterne aktører som tar av seg denne jobben for dem.

Dersom du har veldig mye gjeld som f.eks høy forbruksgjeld eller høy kredittkortgjeld så kan det være en god investering å få hjelp med en jurist som kan gå igjennom gjelden din og se om det er noe som kan forhandles ned. Det finnes private gjeldsrådgivere men her er det mange dårlige historier og ikke minst så kreves det ingen utdannelse. Det er derfor svært vanskelig å skulle anbefale en privat gjeldsrådgiver ettersom det finnes så mange dårlige eksempler på saker hvor det har gått dårlig.

Vår oppelvelse er at de som klarer å rydde opp i sin gjeld har gjort det meste av jobben selv eller med en av sine nærmeste. Når vi skriver hjelp til å rydde opp i gjeld så tenker vi ikke på økonomisk bistand men hjelp til å gå igjennom økonomien, sette opp budsjetter, forhandle ned gjeld og lage nedbetalingsplaner. Dette er gjerne noe de aller fleste av oss prøver å gjøre alene først men det kan være en veldig stor oppgave å påta seg alene. Her kan det være greit å få støtte av en stødig venn eller familiemedlem som kan hjelpe deg med arbeidet men også være en moralsk støtte opp i det hele.

Hvis du tenker på å rydde opp i gjeld selv så har vi skrevet mange artikler som kan være veldig relevante for deg:

Hvordan forhandle med kreditorer?

Hvordan lage budsjett?

Hvordan betale ned gjeld raskt?

Hvordan stoppe tvangssalg?

Hvordan handle mat på budsjett?

Hvordan rydde opp i gjelden?

Vi anbefaler at du leser noen av artiklene vi har laget ovenfor men vi ønsker likevel å forklare deg kort hvordan du kan rydde opp i din gjeld.

  1. Kredittsjekk deg selv for å sjekke om du har noen betalingsanmerkninger
  2. Finn ut hvor mye penger du skylde?
  3. Lag et regneark med oversikt over din gjeld og hvilken rente du har på hvert eneste lån
  4. Finn ut hvor mange utgifter du har i måneden og kutt i de som ikke er nødvendige
  5. Kontakt alle kreditorer for å høre om du kan få slettet noen renter og gebyrer
  6. Se om du kan få en refinansiering av din gjeld 
  7. Lag en nedbetalingsplan

Hva skjer om jeg ikke rydder opp i gjelden?

Dersom du ikke tar tak i gjelden og begynner å legge en plan på hvordan du skal bli kvitt gjelden så vil den vokse. For hver eneste krone gjelden din vokser med så blir veien til frihet lenger. Det veldig mange som har klart å rydde opp i gjelden sin merker seg er at det var vanskeligere å starte på jobben med å rydde opp i gjelden. Dette handler gjerne om at det er overveldende å starte på gjennomgangen av gjelden og når man først kommer i gang så blir det enklere.

De aller fleste som trenger hjelp til å rydde opp i gjeld klarer det men det er et lite antall som ikke gjør det. For dem så kan det ende med det man ført kalte personlig konkurs men som nå heter gjeldsordning. Hvis det skjer så må man i praksis selge alt man eier å leve på et minimum i 5 år. Dette er ikke noe god løsning for de aller fleste og det vil derfor være bedre å begynne jobben med å rydde opp i gjelden.

Hva er sannsynligheten for at jeg klarer å rydde opp i min gjeld?

De aller fleste som bestemmer seg for å rydde opp i sin gjeld klarer dette. Noen klarer å få til effektive løsninger som refinansieirng og andre må betale ned gjelden over tid. Det finnes dermed ganske mange forskjellige løsnnger der ute og veldig mange lykkes med å rydde opp i gjelden. Det krever motivasjon, dedikasjon og ikke minst at man er ekstremt målretta. Dessverre så ser vi at det er en liten prosent av de som har hatt gjeldsproblemer tidligere som havner tilbake i problemer igjen. Det er derfor utrolig viktig at man ikke bare fokuserer på å betale ned gjelden men også endrer adferden.

Finnes det banker som kan hjelpe meg med å rydde opp i gjelden?

Ja, det finnes banker som kan hjelpe deg. Hvis du ikke eier egen bolig så kan du lese mer i vår artikkel om refinansiering av forbrukslån. Hvis du eier egen bolig og ikke får refinansiert boliglånet ditt på grunn av betalingsanmerkninger så kan du søke om refinansiering hos noen av bankene som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkning: