Stadig flere nordmenn oppsøker en gjeldsrådgiver for å få hjelp med å rydde opp i gjeld, bli kvitt inkasso eller for å bli kvitt betalingsanmerkninger. I E24 sin podcast som ble publisert i slutten av oktober så kom det frem at Forbrukerrådet ser at det kommer stadig flere nye tjenester som nettopp spesialiser seg på gjeldsrådgivning. Dessverre så er ikke gjeldsrådgiver en beskyttet tittel i Norgeo og dette har dessverre gjort det slik at man har fått ganske mange useriøse aktører som bruker tittelen gjeldsrådgiver. Derfor har vi i Gjeldsproblemer.com valgt å lage en oversikt til deg som kan hjelpe deg med å:

 • Hva er en gjeldsrådgiver?
 • Hva er forskjellen på en privat gjeldsrådgiver og NAV sin gjeldsrådgiver?
 • Hvor mye koster en gjeldrådgiver?
 • Velge riktig gjeldsrådgiver
 • Alternativer til gjeldsrådgiver
 • Gratis gjeldsrådgiver

Hva er en gjeldsrådgiver?

En gjeldsrådgiver er en rådgiver som hjelper privatpersoner som har stor gjeld eller gjeldsproblemer. Det finnes private gjeldsrådgivere og det finnes offentlige gjeldsrådgivere som er underlangt NAV. En gjeldsrådgiver sin rolle er å gi råd og finne løsninger som gjør at privatpersoner kan få ryddet opp i gjeld og løse gjeldsproblemene på sikt. Typiske oppgaver til en gjeldsrådgiver er:

 1. Vurdere din økonomiske situasjon
 2. Se på løsninger for din gjeld
 3. Forhandle med kreditorer
 4. Forhandle med banker om refinansiering av din gjeld
 5. Oppsett av budsjett og nedbetalingsplaner
 6. Generell rådgivning

Forskjellen på en privat gjeldsrådgiver og gjeldsrådgiver fra NAV?

En privat gjeldsrådgiver kan i mye større grad være «hands on» enn en privat gjeldsrådgiver. Gjeldsrådgivningen fra NAV er gjerne litt mer basert på rådgivning på hva du kan gjøre selv, hva du har krav på og hvilke løsninger som kan være aktuelle for deg. Samtidig så er det store forskjeller her og vi vet om flere som har fått skikkelig god hjelp fra NAV sin gjeldsrådgivning. Det er også viktig å huske på at NAV sin gjeldsrådgivning er gratis.

Private gjeldsrådgivere hjelper deg gjerne i større grad med gjelden og gjør jobben for deg. Dette betaler man gjerne for, enten per time eller så har man noen aktører som tar betalt en provisjon for gjelden de klarer å «løse». Det betyr at disse gjerne jobber mer med din sak direkte opp mot kreditorer, offentlige etater og ikke minst opp mot banker.

Vi mener at de aller fleste gjør lurt i å prøve NAV sin gjeldsrådgivning før man eventuelt benytter seg av en privat gjeldsrådgiver. Dette er et gratis tilbud som alle kommuner lovpliktet til å tilby sine innbyggere gjeldsrådgiver. H

Hvor mye koster en privat gjeldsrådgiver?

En privat gjeldsrådgiver tar enten betalt per time eller betalt med modellen «no cure – no pay». Etter det vi har lest på nett så er det slik at de seriøse private gjeldsrådgiverne tar betalt per time. Det har i media kommet flere skrekkhistorier med nordmenn som har hatt behov for en gjeldsrådgiver som har har endt opp med en stor regning uten å ha fått noe hjelp. Det er derfor utrolig viktig at man velger en seriøs gjeldsrådgiver som kan gi deg en pris på forhånd på hvor mye det koster og ikke minst jobben som gjøres.

Noen gjeldsrådgivere får i tillegg til betalingen av kunden en slags kickback fra bankene som de eventuelt klarer å formidle lån fra. Dette kan potensielt være mye penger og det kan gjøre gjeldsrådgiveren inhabil. Derfor bør man på forhånd avtale og få det klart frem hvordan gjeldsrådgiveren får betalt. Det er viktig at gjeldsrådgiveren jobber for deg og ikke har andre interesser enn nettopp deg.

Vi mener det samtidig er viktig at man kan gjøre mye av det samme som en gjeldsrådgiver gjør selv. Det handler i stor grad om å vite hva som kan gjøres, du kan gjerne lese noen av våre artikler her:

Hvordan forhandle med kreditorer?

Hvordan stoppe tvangssalg?

Hvordan velge riktig gjeldsrådgiver?

Det er en måte du faktisk kan finne en god gjeldsrådgiver på og det er å sjekke hva andre sier om gjeldsrådgiveren. Det finnes i dag en funksjon i Google som gjør at man kan gi anmeldelser til bedrifter. Her ser vi at flere av de useriøse gjeldsrådgiverne har dårlig anmeldelser og det er stort sett en grunn til nettopp dette. En annenting er er at vi anbefaler du har gjør et søk i Google på «erfaringer med» og deretter navnet på gjeldsrådgiveren.

En annen ting viktig ting kan være å se på hvilken utdannelse eller erfaring har de som driver dette. Hvis det er en jurist, advokat, regnskapsfører eller lignende så kan du være ganske sikker på at de har god erfaring. Det kan være greit å gjøre litt undersøkelser her.

Gratis alternativer til gjeldsrådgivere

Det finnes i dag et økende antall låneagenter som spesialiserer seg på refinansiering med betalingsanmerkninger og dette er ikke gjeldsrådgivere etter definisjonen men mange av de sitter med veldig mye kompetanse og kan nok hjelpe mange av de som trenger hjelp. Det samme har bankene som tilbyr denne typen refinansiering. Du kan derfor få ganske mye hjelp av disse. Disse låneagentene tar ikke betalt av deg men får betalt av banken dersom du får et lån igjennom dem. Nedenfor er et utvalg av aktører som sitter på erfaring og ikke minst på kunnskap som kan hjelpe deg.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-id-990"

Gratis gjeldsrådgiver

Ja, til slutt så vil vi gjene nevne at får de aller fleste så vil en gjeldsrådgiver fra NAV som er gratis være mer enn nok. Du sparer mye penger og pengene du sparer kan du heller bruke på å betale ned gjelden din.