I Norge så har vi hatt en stigende kurve på usikret gjeld, den begynte å gå ned når gjeldsregisteret kom men har nå gått ned i form av nye lån. Rett før vi gikk inn i 2020 så nådde nordmenn den høyeste gjeldsbelastnngen noen gang. Det kan ha vært en topp for ifølge en artikkel som kom ut i E24 i går så har nordmenns appetit for kreditt gå ned. Dette er ganske naturlig sett at det er usikre tider og veldig mange har blitt permittert.

Dette høres veldig bra ut men om vi ser kurven i søk på Google så har det ikke stagnert det betyr at nordmenn fortsatt er på jakt etter billig forbrukslån men at bankene kanskje ikke innvilger dette. Dette er fordi at bankene nå må være veldig forsiktig når de innvilger lån og refinansiering. Det vil nok være veldig mange som i tiden fremover kommer til å ønske å samle smålån, høy kredittkortgjeld og generelt ønsker å bli kvitt forbrukslån. Dette er helt naturlig når det er dårligere tider og her vil vi nok se en økning i antall. De enedelige effektene i økonomien kommer vi ikke til å se før om noen måneder når man ser hvor mange konkurser og hvor mange som mister jobben sin.

Hva bør du gjøre hvis du har forbrukslån nå?

Hvis du har forbrukslån nå så burde du første finne ut hvordan du kan få lavere rente på ditt forbrukslån og gjøre en refinansiering av din gjeld. Dersom du eier egen bolig som du planlegger å bo i så bør du se om du kan bake din forbruksgjeld inn i lånet. Ikke alle eier egen bolig og da burde du vurdere en refinansiering uten sikkerhet. Det betyr helt enkelt at du søker om et forbrukslån med gunstig rente som du kan samle hele din gjeld i.

Dersom du i dag har en trygg jobb så har du en unik mulighet til å betale ned agressivt på din forbruksgjeld. Det du kan gjøre da er å benytte deg av ordningene som finnes der ute for deg nå. Søk om avdragsfrihet på boliglån og studielån, pengene du egentlig skulle bruke på dette kan du så bruke på nettopp å betale ned din forbruksgjeld. Mest sannsynlig vil du kunne få avdragsfrihet på boliglånet frem til august. Det betyr at du mest sannsynlig kan betale ned store deler av din forbruksgjeld mens dette tiltaket er her.

Vi har skrevet noen nyttige bloggposter som du kanskje kan få utbytte av:

Hvodan betale ned gjeld rask?

Hvordan handle mat på budsjett?

Refinnasiering med betalingsanmerkning

Hjelp til å rydde opp i gjeld 

Vi håper at gjelden i Norge fortsetter å synke og at nordmenn faktisk lærer seg å heller spare penger enn å ta opp forbruksgjeld og andre kreditter.