Det er tøffe tider i økonomien og de siste ukene har særlig bankene sin rentepolitikk kommet i fokus. Det har stort sett dreid seg om boliglån og i dag kunne vi lese i en artikkel i E24 at bankene ikke kommer til å sette ned renten på forbrukslån. Vi vet at noen banker som Sbanken faktisk har satt ned rentene på alle sine produkter.

Hvorfor setter ikke bankene ned rentene på forbrukslån når renta går ned?

Dette er et veldig godt spørsmål men i forsvaret til bankene så sier de at renten ikke settes opp når renten går opp. De mener derfor at forbrukslån er omtrent som et fastrente-produkt å regne. Spørsmålet er om ikke bankene faktisk burde være med på dugnaden de også for man kommer ikke unna av at mange av kundene som i dag har høy forbrukgjeld kommer til å slite ekstra over de neste månedene.

Forbrukslånsbankene har likevel gjort noe. De aller fleste har åpent opp for avdragsfrihet og betalingsutsettelser men dette kan ikke foregå over lenger tid. Så det legitimet spørsmålet er jo om ikke flere av forbrukslånsbankene burde gjort ekstra ordinære tiltak for å redusere rentene noe på alle forbrukslån. Det er nemlig slik at bankene vil slite om det blir et stort mislighold på forbrukslånsporteføljen.

Hvordan kan du få lavere rente på dine forbrukslån?

Hvis du i dag har forbrukslån så bør du bruke din forbrukermakt. Det betyr at du burde faktisk gjøre noe for å redusere rentene på dine forbrukslån. Det du kan gjøre da er å søke om refinansiering av din forbruksgjeld. Du burde prøve å flytte lånet ditt over til en bank med gunstige renter basert på situasjonen nå. For selv om det definitivt er vanskeligere å få innvilget refinansiering nå så ønsker flere banker nye kunder velkommen med mer konkurransedyktige renter. Vi har skrevet en utrolig god guide om hvordan du kan refinansiere dine lån nedenfor her.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-1235"

Du kan lese mer om refinansiering av forbrukslån her og finne beste refiansiering her!

Det som bestemmer om du kan få en lavere rente på dine forbrukslån er en sammensatt kalkulasjon av hvor mye banken må betale for å låne pengene til deg, din risiko (din økonomi, din historikk, inntekt) og markedet generelt. Det at vi nå har fått et gjeldsregister i Norge bør i kombinasjon med dette gi svært gunstige vilkår og store sannsynligheter for å få en lavere rente på dine forbrukslån.

Bryr ikke nordmenn seg om renten på forbrukslån?

Nei, det kan virke som om nordmenn ikke er så opptatt av renten på forbrukslånet selv om det ofte utgjør en mye større utgift i prosent når det kommer til rentekostnad. Det er litt vanskelig å fastslå grunnen til dette men det kan selvfølgelig ha noe med at forbruksgjeld er litt tabu og ikke minst vanskelig å kontakte banken. De aller fleste forbrukslånsbanker er heldigitale og det er ofte standardsvar som fort gir et negativt svar når man lurer på noe rundt nettopp renten på forbrukslånet.

Det bør ikke være noe i veien for at man bruker forbrukermakten sin å flytter forbrukslånet sitt over til en bank som kan tilby bedre renter. Vi har skrevet litt om billige forbrukslån her og vi er helt enige i at det kan diskuteres om forbrukslån er billig i det hele tatt. Uansett så er det utrolig viktig at man tenker smart her og bruker de mulighetene som finnes.

Hvorfor burde du få en bedre rente på dine forbrukslån?

  • Det koster mindre for banken å låne ut pengene
  • Norge er i en «krisetilstand» alle må bidra
  • Banker setter ned renten på alle andre produkter
  • Markedet har endret seg siden du tok opp forbrukslån

Det er mange argumenter for at du burde få billigere forbrukslån nå og bankene har fått færre kunder nå. Så de ønsker flere kunder for å kunne holde sine hjul i gang!