Forbrukslån til oppussing

Nordmenn elsker å pusse opp husene sine og vi ser ofte at dette er noe som man gjerne bruker forbrukslån til. Forbrukslån blir av mange banker nettopp annonsert med at det er en gunstig måte å finansiere oppussing på. Det er ikke slik at det trenger å være uklokt å låner penger for å pusse opp men det er en del ting man må tenke på først.

Det er veldig mange som som går på en blemme når det kommer til lån og oppussing. Hvis man gjør dette med feil forutsetningenr så kan refinansieringen bli svært kostbar hvis man sammenligner med andre

Hva bør man tenke på før man tar opp et forbrukslån til oppussing?

Før man i det hele tatt bør tenke på å ta opp et forbrukslån så bør man først vurdere om økonomien tåler det og hvordan fremtiden ser ut. For det å ta opp et forbrukslån binder opp penger hver eneste måned. Før man vurderer et forbrukslån til oppussing så bør man derfor først regne ut hvordan økonomien ser ut i overskuelig fremtid. Da snakker vi ikke om de neste ukene men heller de neste 2-5 årene.

Det man bør se ekstra godt på her faktorer som kan påvirke økonomien:

  • Skal man få flere barn?
  • Planer om å starte eget firma?
  • Bytte av jobb?
  • Andre planlagte kostnader?

Dette er alle faktorer som kan påvirke økonomien og som kan gjøre at økonomien blir trangere. Når du ser på om økonomien din har råd til en ekstra kostnad som et forbrukslån til oppussing er så er det viktig å legge inn marginer. Renten på forbrukslån kan endre seg og det kan skje uforutsette ting som gjør at økonomien raskt kan endre seg. Et godt eksempel på dette var når pandemien covid19 raskt endret økonomien til flere hundre tusen nordmenn omtrent over natta.

Du bør legge inn sparing, sparing til bufferkonto og legge til en post som kan ta plutselige variable kostnader. Når du skal ta opp et forbrukslån så har Finanstilsynet kommet med et sett regelverk. I dette regelverket så er det en regel at forbrukslån skal ha nedbetalingstid på maksimalt 5 år. Det betyr at når du skal regne ut om du har råd til et forbrukslån som du kan bruke til å pusse opp så må du se 5 år frem i krystallkula. 

Hvor kan jeg søke om et oppussingslån? 

Hvis du skal ha et lån uten sikkerhet (forbrukslån) til oppussing så har du mange valg. Det finnes over 20 forskjellige banker som alle tilbyr forbrukslån og dermed tilbyr lån som du kan bruke til å pusse opp. Det kan være et skikkelig styr å søke i alle disse bankene og derfor kan det være lurt å bruke en låneagent

Når du søker om forbrukslån til oppussing hos en låneagent så kan du fylle ut en søknad og dermed søke i alle banker samtidig. Da kan du enkelt sammenligne tilbudene fra forskjellige aktører og velge det tilbudet som passer best til deg. Ting du bør være ekstra oppmerksom på når du søker er å se på: 

  • Hva er den effektive renten? 
  • Hvordan er gebyrene, se spesielt på etableringsgebyr? 
  • Hvor lang nedbetalingstid er et? 

Til slutt så anbefaler vi alltid at man tar en kikk på erfaringer fra andre kunder på bankene. Hvis det er en bank som f.eks har veldig mange negative tilbakmeldinger fra kunder så bør man unngå denne. 

Nedenfor følger en sponset lenke til en agent som er en av de eldste i Norge og samarbeider med de fleste bankene på forbrukslån til oppussing i Norge. Det er helt uforpliktende å søke og de behandler søknader fortløpende: 

Klikk her for å søke om forbrukslån til oppussing hos Centum (sponset)

Nom. rente 12,65 %, eff. rente 13,84 %, 240 000 kr o/10 år, kostnad 189 840 kr, totalt 429 840 kr

Hva er vanlig rente på et oppussingslån? 

Renten varierer fra 6 % og helt opp til 20 %. Gjennomsnittet hos de aller fleste ligger gjerne på et sted mellom 10 % og 15 %. Forbrukslån til oppussing prises som et helt vanlig forbrukslån og det er ingen forskjelle her. Det er store variasjoner i renten på forbrukslån og det er derfor vi anbefaler at du bruker en låneagent for å få den beste renten på forbrukslån. 

Er det lurt å ta opp forbrukslån til oppussing? 

Oppussing er nok ikke det værste å bruke et forbrukslån på og hvis man senere kan refinansiere dette til å bake inn i et boliglån så kan det være smart.  Hvis du gjør en grundig vurdering av din egen økonomi før du søker så bør det være en helt fin måte å finansiere oppussing på. Dersom du er usikker på din egen økonomi så anbefaler vi deg å la være å søke om forbrukslån til oppussing. 

Hvis i dag ikke eier egen bolig men ønsker å pusse opp boligen du leier så anbefaler vi ikke at du søker om forbrukslån til oppussing. Det kan være fristende å ønske seg litt finere omgivelser men da er det bedre å gå i dialog med utleier for å sjekke hva han kan hjelpe med og kanskje du kan gjøre noe enkel oppussing. Hvis man låner penger til oppussing så må man ha mulighet til å realisere oppussingen senere. 

Alternativer til forbrukslån for å finanisere oppussing?

Før man søker om forbrukslån til oppussing så bør man alltid vurdere andre måter å finansiere oppussingen. For det finnes ganske mange gode alternativer til forbrukslån og nedenfor skal vi gå igjennom alle alternativene: 

Sparing 

Selv om dette kanskje tar tid så vil en sparing til oppussing være helt uten risiko og det vil garantert føles veldig godt. Vi har likevel forståelse for at dette kan være veldig vanskelig for veldig mange der ute. 

Refinansiering av boliglån

Hvis du i dag eier en egen bolig med ledig verdi så kan dette være et veldig godt alternativ til å finansiere oppussing av boligen din. Dette har lavere rente enn et forbrukslån til oppussing og det er mulig å spre kostnaden over en lengre periode. Vi vet at veldig mange får avslag på dette hos banken og det kan det være gode grunner til. Så om du får avslag på refinansiering så betyr ikke dette at et forbrukslån er et godt alternativ. 

Privatlån 

Hvis du har en mor eller far som har midler på konto så kan et privatlån være et veldig godt alternativ. Da kan du låne til en lav rente og du kan gi personen du låner penger av en bedre rente enn de får i banken. Det du skal være obs på er at dere lager en skikkelig låneavtale og at personen har råd til å låne deg pengene i den perioden du trenger dem. 

Forskudd på arv 

Dette er noe som er helt uaktuelt for veldig mange men det kan være et veldig godt alternativ for veldig mange. Om du har en mor eller far som er formuende så kan du be om forskudd på arv. Det kan være bedre at du får et lite forskudd så du kan realisere dine oppussingsplaner istedenfor å ta opp et forbrukslån som vil prege din økonomi i flere år fremover. 

Burde jeg ta opp forbrukslån for å pusse opp? 

Hvis du har en robust og trygg privatøkonomi så er det helt uproblematisk å ta opp et forbrukslån til oppussing. Man bør uansett tenke nøye igjennom avgjørelsen og se ekstra godt på sin egen økonomi. Et forbrukslån kan være vanskelig å betale ned hvis forutsetningene endrer seg. Hvis man ikke klarer å betale på et forbrukslån så kan konsekvensene være massive som f.eks betalingsanmerkninger, inkasso og flere andre økonomiske konsekvenser. 

Det eneste tipset vi kan gi deg for å finne ut om det om låne penger til oppussing via et forbrukslån er riktig for deg er å gjøre gode vurderinger og ta valg etter disse. Hvis du har en dårlig magefølese så er det kanskje greit å finne andre alternativer.