Er du flau over gjelden din?

Gjeld er et tabuemne de fleste steder. Derfor holder de fleste det hemmelig for familie og venner. Hvis du sliter med høy gjeld, kan du temmelig sikkert gjenkjenne tankene i denne artikkelen. Forbered deg på en følelsesmessig berg-og-dalbane!

 

Gjenkjenner du disse tankene?

Gjelden har tatt over styringen. Det er umulig å se lys i enden av tunnelen. Du har mistet oversikten, vet at du er nødt til å foreta deg noe for å ta tilbake kontrollen over livet ditt. Du er nødt til å fortelle kreditorene dine hvordan det egentlig henger sammen.
Du er frustrert og trett av de samme negative tankene og følelsene, av å skamme deg og være flau over den elendige økonomien, at du ikke er i stand til å overholde avtalene dine, ikke klarer å betale regningene i tide. Du er en intelligent person. Så hva er det da som gjør at du ikke klarer å ha styring med økonomien? Det er flaut. Du skammer deg. Det er bedre å skjule det for omgangskretsen.
Du er klar over hva du har av inntekter og utgifter, men vet også at de avtalene du har med kreditorene dine ikke holder i lengden. For å gjøre dem fornøyd og få fred, har du fått til ordninger med dem som du ikke er i stand til å overholde dersom du samtidig skal ha råd til å betale dine faste utgifter og øvrige levekostnader.

Du hangler deg gjennom måned etter måned med vissheten om at neste måneds utgifter, renter og avdrag ikke kan overholdes. Men du ignorerer det og tenker at det skal nok gå bra. Selv om du utmerket godt vet at enda en måned fremover må du utsette betalingen av telefonregningen, strømmen og andre utgifter, samtidig som du håper på at kreditorene skal vise deg nåde lengst mulig.

Den første i måneden nærmer seg. Inntekten går inn på bankkontoen din. Men bare tanken på å logge deg inn i nettbanken gir deg vondt i magen.

Du vet at om du satte opp neste måneds regnestykke og skulle overholde avtalene dine, ville du selv ikke ha nok til å leve for.

Du vet at du burde sette opp et budsjett og prioritere hvilke regninger som må betales for å unngå at telefonen ikke blir stengt, eller bli innkalt i retten fordi kreditorene ikke lenger vil akseptere at du enda en gang ikke har misligholdt din månedlige betaling.

Så blir det sommer. Hvor skal du reise på ferie? Du har ikke spart opp penger, og du har ikke råd til å reise på ferie. Du føler at gjelden har vokst over hodet på deg. Du ser ingen utvei uansett og tenker at ”En sommerferie til 5 – 10 000 kroner – hva betyr det fra eller til? Når jeg allerede er så håpløst forgjeldet, hva betyr det om jeg låner litt til slik at jeg får råd til ferie? Alle har jo fortjent sommerferie!

Er det banken som betaler for juleribba i år?

Det nærmer seg jul og du er klar over at du burde satt opp et eget budsjett for å unngå at du enda en gang må finregne over hva du har råd til å kjøpe av julegaver, pynt og ingredienser til julemiddagen. Julen skulle være en hyggelig tid for hele familien, men julehumøret formørkes av at du går enda en jul i møte med en deprimerende økonomi.

Juleribba er kjøpt for lånte penger. Nei, den smaker ikke like godt som den du selv har spart opp til. Tenk om…

Du sitter der ved det feststemte julemiddagsbordet og vet at egentlig er det banken som eier den juleribba du dytter i deg. Den smaker opplagt ikke så godt som den som er kjøpt med egne penger. Er det virkelig riktig at det skal være slik – at jeg ikke engang har råd til å kjøpe juleribba engang uten å måtte låne pengene først!

Også julegavene – kjøpt med lånte penger. Gaven som minsten blir så glad for, er det banken som egentlig har gitt. Her sitter du med gaver som er kjøpt for lånte penger. Hvis familien egentlig visste… Hva ville de egentlig si – hvis du skulle være helt ærlig?

”Mor, jeg håper du er glad for den nye genseren jeg kjøpte til deg. For å kjøpe den, måtte jeg riktig nok ta opp et lån som jeg nå skal nedbetale på i noen måneder fremover. Jeg betaler faktisk 18 % nominell rente i tillegg til gebyrer som gjør at gaven din blir ekstra dyr og fin i år. Men om 6 måneder håper jeg at gaven skal være betalt. Riktig god jul, mor!”

Hm.

Noe å tenke over?!

Ok, bare ett siste lån, så er det slutt!

Dersom du har muligheten for det, tar du så opp et ekstra lån. Kanskje banken ikke vil låne deg pengene, så du går enda engang til familie eller venner og ber tynt om en aldri så liten skjerv. Bare en eneste gang til. Lånet gir deg en periode med ro og fred i sjelen. Du trenger ro nå – et aldri så lite pusterom.

Du trenger bare dette siste lånet, så får du råd til å betale de mest presserende regningene, holde kreditorene unna enda en gang og sikre deg juleribba i år også, for ikke å snakke om hvor flaut det er å måtte kjøpe gaver som resten av familien stusser over å få fordi du ikke hadde råd til mer.

Bare denne siste gangen – jeg har tross alt bestemt meg for å få orden på økonomien min nå

Hvorfor er du ikke blitt klokere av alle de negative erfaringene, tankene og følelsene som stadig kommer tilbake som nissen som følger med på lasset? Det er jo egentlig helt ufattelig!

Det er den samme onde sirkelen. Hele tiden. Igjen og igjen. Det samme mønsteret som gjentar seg måned etter måned, sommer som jul, i påskeferien som i vinterferien. Flere ganger har du bestemt deg for at nok er nok, nå er det slutt!

Du bestemmer deg for å lage et budsjett der du har satt opp egne poster for utgifter til sommerferie, jul og andre merkedager, du til og med bestemmer deg for å sette av en egen konto til ekstraordinære utgifter, eller en ”drømmekonto” som gjør deg i stand til det lille ekstra som gjør livet verd å leve… Du er fast bestemt denne gangen; du skal få orden på økonomien. Du orker ikke lenger hangle gjennom hverdagen med tynnslitte nerver og oppblåst mage.

Du ser postbudet enda en gang putte noe i postkassen din. Du har fått et ganske så dårlig forhold til denne postkassen etter hvert. Hver gang du åpner den, holder du pusten og håper inderlig at det ikke er brev fra skatteinnkreveren eller en sur kreditor som har ventet akkurat for lenge til enda en gang å gi deg den utsettelsen du allerede har bedt om i flere måneder. Alle vil ha pengene sine. Og du vet at det er penger du nettopp ikke har.

Du er fullstendig klar over det: Konsekvensene kommer!

flau over gjeld

Mange som har gjeld er flaue og skammer seg over sin livssituasjon.

Dagen kommer da du ikke lenger kan unngå å se konsekvensene av den elendige økonomien i hvitøyet. En dag kommer brevet. Det du fryktet mest. Du overholder ikke avtalene dine. Inkassobrevene hagler inn. Du vet at du ikke klarer det denne gangen heller. Det går ikke lenger. Og du vet det. Men hva kan du gjøre?!

Du håper bare at det ikke er NÅ. Du trenger bare litt mer tid, så skal du helt sikkert få styr på det! Innerst inne vet du godt at dette har du sagt til deg selv så mange ganger før også uten at du har klart å ta tilbake styringen over de forbaskede pengene.

Du har ikke oversikt over konsekvensene, stikker hodet i sanden, lover deg selv at du SKAL få styr på det, bare… Neste weekend… Med det første… Du skal nok få satt av tid til å få kontrollen over økonomien. Bare ikke akkurat nå.

”I morgon, i morgon, men ikkje i dag”…

Alle de dårlige unnskyldningene

Hver gang du tenker på økonomien og den pressede likviditeten, kjemper du en modig indre kamp for å finne nye gode unnskyldninger for å utsette planleggingen, til å sette opp det budsjettet du har planlagt over lengre tid, finne frem utskriftene fra banken, til å utsette tidspunktet for når du endelig tar deg sammen og får lagt en god og realistisk plan på hvordan du skal få betalt ned gjelden. En gang for alle…

Unnskyldningene er mange. Og jo flere og bedre du finner, jo bedre får du med deg selv. ”Det skal ikke gå ut over barna mine at jeg ikke har styring på økonomien min, så vi drar på sommerferie, de skal ikke lide for mine synder”.

”Barna mine skal ikke måtte ta til takke med fattige fillegaver, de har rett til å få like fine gaver som alle andre i omgangskretsen vår. Jeg vil ikke at de skal behøve å bli flaue når de blir spurt om hva de har fått i julegaver i år”.

”Jeg har uansett gjeld. I min situasjon gjør 10 000 kroner lite fra eller til. Når jeg først har fått orden på økonomien min igjen, er 10 000 kroner ingen ting”.

”Jeg er klar over at jeg ikke klarer å holde nedbetalingsplanen, men det kan jeg ikke uansett, én kreditor fra eller ikke trenger ikke bety all verden. Og jeg trenger en ny mobiltelefon.”

”Jeg har ikke sjanser til å betale avdragene mine. Gjelden er uansett håpløs. Og jeg får forhåpentlig snart til en gjeldssanering. Da løses problemene uansett”.

Å tape ansikt

Å tape ansikt er nok den største frykten vi har. Du er flau over situasjonen. Derfor forsøker du heller å dekke over den faktiske tilstanden. Du er fullstendig klar over at du ikke har noen å skylde på, du er selv hundre prosent ansvarlig for det uføret du har havnet i. Alle andre i familien har orden på sin økonomi, venner og bekjente likeså, mens du, du har virkelig havnet i hengemyra.

”Et intelligent menneske har orden på økonomien sin”

Du er jo selv et forholdsvis intelligent vesen, så hvorfor i all verden har da ikke også du orden? Om omgangskretsen visste hvor ille det egentlig var, ville de se ned på deg og tenke at du er en ordentlig rotekopp. Du ønsker selvsagt at de som er rundt deg og betyr noe for deg skal tro best mulig om deg, og at du har orden på livet ditt, ikke minst med hensyn til økonomien. Du er en vinner, ikke en taper!

Du hater tanken på å skulle måtte finne på alle mulige dårlige unnskyldninger når du blir invitert med ut på restaurant eller på en shoppingtur. Hva skal du fortelle dem?!

Så er det NÅ

Nå skal det være slutt på de dårlige unnskyldningene. Du vil kunne se deg selv i speilet. Vil ikke lenger være redd for hva alle andre måtte si. Du vil ikke lenger la negative tanker og følelser styre livet ditt.
Du har endelig fått mot til å komme i gang slik at du tar ansvar for deg selv og din egen familie.

Her og nå! Ikke i morgen!

Innen du går i gang med de praktiske tiltakene med hensyn til å få orden på økonomien din, er det viktig å tenke på hva slags innstilling du har til økonomi. Det er slutt med å ta opp flere lån og produsere enda flere dårlige unnskyldninger. Du kjemper mot fristelsene og planlegger heretter økonomien din måned for måned. Du har bestemt deg for å sette opp et budsjett som kan og skal overholdes.

Du skal kunne glede deg til å se at du når budsjettet ditt hver måned, og at du overholder betalingsavtalene dine, at du betaler alle regninger i tide og har nok penger til å betale alle faste utgifter og endatil avdrag til kreditorene dine.

Ta ansvar og bli respektert

Én ting er å få styr på gjelden og ha et realistisk budsjett slik at du får en stabil og god økonomi. Men det er også viktig at du viser slekt og familie at du tar ansvar og ikke skjuler den dårlige økonomien for dem. Ikke lat som lenger! Du får det mye bedre med deg selv når du er ærlig både overfor deg selv og dine nærmeste.
Du har antakelig klump i magen ved tanken på å skulle si det som det er, og vegrer deg for å si sannheten.

Men hør…

Vil du oppnå økonomisk frihet, er du nødt til å endre vanene dine. Den eneste måten å unngå dårlige unnskyldninger på, er å være ærlig. Forestill deg at omgangskretsen din er klar over din økonomiske situasjon og tar hensyn til det. De blir i stedet imponert over motet ditt, at du er åpen om situasjonen og tar tak i den som du nå faktisk gjør. Som regel vil de ”ta av seg hatten” for deg for at du er så ærlig, og heller støtte deg i prosessen.

Glem ikke at du også kan få muligheten til å snakke om økonomien din og få støtte og gode råd underveis.

For å illustrere:

Forestill deg at du blir invitert med på middag hjem til en venninne. Hun har gjort mye ut av invitasjonen og forberedt en svært hyggelig kveld. Etter maten setter hun på kaffen og sier at hun gjerne vil snakke med deg om noe personlig.

Hun forteller at hun over en lenger periode har levd over evne. Hun har innsett at hun må ta skjeen i en annen hånd og har satt opp et stramt budsjett i tillegg til å legge en plan for hvordan hun raskt kan få nedbetalt gjelden sin og komme ovenpå igjen. Målet er økonomisk frihet. Noe hun ikke har i dag. Noe må skje.

Det betyr blant annet at hun ikke lenger kan bli med på alle shoppingturer, ikke bli med ut og spise så ofte, at hun totalt sett er nødt til å bli mer økonomisk ansvarlig.

Hun foreslår at du og vennene deres kan møtes privat litt oftere, og at dere kan skifte på å kjøpe inn og lage mat. Det er en minst like hyggelig måte å møtes på og være sosial. Å lage mat sammen og drikke et glass rødvin mens man lager maten, er helt topp!

Hvordan ville du reagere, og hva ville du si til henne?

Du vil nesten garantert reagere positivt og sette pris på at hun er så ærlig. Dessuten vil du vite at hun er en sann venninne som forteller deg det som det er og blottstiller seg for deg på den måten.

For henne er du en sann venninne

Ville du ikkegjøre alt for å støtte henne fremover? Ser du henne ikke som en person som tar ansvar for livet sitt og handler når det trengs? Ser du ikke på henne som en ærlig og oppriktig person som du er glad og stolt over å ha som venninne?

Tenkte jeg det ikke!

Snu situasjonen og sett deg selv i hennes situasjon! Det er en vinn-vinn situasjon som gjør vennskap og forhold bedre. Samtidig får du støtte og gode råd med på veien slik at du slipper å være nervøs for hva du skal si neste gang når økonomien begrenser deg.

Om din venninne ikke kommer nærmere og får et mer fortrolig forhold til deg, har du uansett oppnådd en vinn-vinn situasjon: Da vet du at du ikke lenger trenger å bruke opp tid og krefter på henne, men heller vende deg til dem som virkelig er det!

Det kan ikke bli så mye bedre enn dette!

Tenk på at den engang så flaue og skamfulle følelsen du hadde nå er snudd på hodet. At du våget å være åpen og ærlig, har ført til at du har fått et enda bedre og nærere vennskap.

Å være åpen og ærlig betaler seg!