Den siste tiden så har stadig flere banker kommet med løsninger som lar deg enkelt utsette regninger eller låne penger til regninger. Det er for oss litt forundrelig hvordan dette blir pushet av banker og ikke minst så lurer vi på hvor smart dette. Dette er tjenester som i dag blir tilbudt igjennom VIPPS og Sparebank 1. Det er jo helt klart at det å utsette betalingen kan være en god løsning for noen i enkelte perioder men trenger det å være enkelt og er det lurt å tilby dette som en del av et større produkt?

For om man gir muligheten til å utsette en betaling så kan barrieren for å utsette betalinger bli veldig liten. Spesielt når det er så lett å utsette betalingen med et par klikk. Hvis man f.eks venter på en lønning eller man venter på et stipend så kan det selvfølgelig være en mulighet. Likevel så tilsier vår erfaring at mange av de som benytter seg av slike løsninger gjør det for å nettopp kunne gjøre andre ting. Kanskje har det kommet en faktura på 6000,- kroner på dine forsikringer, du har pengene på konto men så spør noen av dine venner om du ønsker å dra på en ferie. Da virker denne løsningen feil og det kan være en slags måte for å få deg nettopp til å komme inn i en ond sirkel. De som sliter med høy forbruksgjeld eller som senere søker om lån med inkasso har gjerne startet med slike små beløper. Det er et gammelt ordtak som sier «mange små bekker blir til en står Å». Dette er en veldig dekkende påstand når det kommer til gjeld og spesielt gjeld som stammer fra forbruk.

Når er det greit å utsette en regning?

Det er likevel flere veldig legitime grunner til å utsette en regning. Den første er hvis du er helt tom på konto og trenger kun tid til å skaffe til veie penger. Kanskje har du muligheter for å redusere skatten din en måned for å betale regninger eller kanskje du kan selge noe du ikke lenger bruker for å få inn penger. Hvis det er en veldig stor regning så kan det være grunn til å utsette regningen til du faktisk klarer å betale regningen.

Å utsette en regning er å utsette et problem som kommer tilbake uansett. Dersom man utsetter en regning via noen av bankene så har man gjerne et gitt antall dager på å betale regningen. Dersom man ikke betaler til tiden så påløper det gjerne gebyrer og renter. Derfor ønsker man i hovedsak ikke å bruke disse løsningene.

Alternativer til å utsette regningen

Det finnes veldig mange gode alternativer til å utsette regningen. Den beste er å ta kontakt med selskapet/bedriften som har utstedt regningen som du ikke har råd til. Da kan du kanskje få delt opp beløpet i mindre beløper så du får betalt det ned eller kanskje du kan få en helt kostnadsfri utsettelse av regningen din til du har råd til dette. Dette er en kanskje litt mer omstendiglig prosess enn f.eks det å bestille en utsettelse av regningen i nettbanken.

Hvis det er strøm eller telefoni så pleier selskapene å være veldig behjelpelige med å gi deg betalingsutsettelse. Da trenger du normalt bare å logge inn der du finner fakturaer så kan du gjøre det automatisk der. Det er verre med regninger som kommer fra mindre bedrifter som f.eks snekkere eller andre typer tjenester. Dette er gjerne mindre bedrifter som er helt avhengig av å få betalinger for å kunne betale sine reginger og lønn til sine ansatte. Her kan en slik løsning fra en bank være en god løsning, men det er ikke alltid slik.

Hva er grunnen til at du utsetter regninger?

Det er litt viktig å finne ut hvorfor du ikke klarer å betale regninger i tide. Finn ut om det er:

  • Brukt for mye penger på andre
  • Uforutsette kostnader
  • Høye kostnader til gjeld
  • For lite penger inn
  • Totalt for høye kostnader

En utsettelse på regninger hjelper ikke noe på det underliggende problemet dersom det er et problem som kommer hver måned. Om man plutselig har fått vannlekkasje så er det forståelig at man kanskje ikke har de pengene på bok, da bør man tenke på å lage en bufferkonto. Hvis du har mye gjeld så kan du vurdere en refinansiering av din gjeld for å få en lavere kostnad på gjelden du har i dag. Dersom du får for lite penger inn så gjelder det å løse dette, enten så må man tjene mer penger eller redusere kostnadene sine.

Vi kan konkludere med at det å utsette regninger kun er lurt hvis du virkelig må utsette regninger. Hvis du ikke må utsette regninger så gjelder det å finne andre løsninger selv om man kan bli fristet.