Dårlig økonomi kan gi psykiske problemer

De siste årene så har nordmenn pådratt seg ekstremt mye kortsiktig gjeld. I følge en undersøkelse som ble gjort av NRK i sammenheng med lanseringen av det nye gjeldsregisteret så har over 175 000 nordmenn forbrukslån og gjennomsnittslånet er på over 400 000. I følge nettsiden Psykisk Helse så har antall nordmenn med psykiske problemer relatert til gjeld og dårlig økonomi økt. Dette er ikke noe nytt, hvis man ser på TV-programmer som Luksusfellen så ser man at de som har store gjeldsproblemer har det vanskelig med seg selv. Dette kan gjelde et stort antall menneksker ettersom det er over 200 000 nordmenn som i dag har betalingsanmerkning. Gjeldsofferalliansen og NAV har begge rapportert om økende antall henvendelser fra mennesker som ikke klarer å betjene gjelden sin.

Dersom du kjenner på vonde tanker fordi du har gjeldsproblemer eller mye gjeld så skal du ikke føle deg alene, det er utrolig mange mennesker i Norge som sliter med akkurat det samme som deg. De siste årene har det vært gode tider for Norge og nordmenn, det er kanskje derfor veldig mange syntes det er vanskelig å snakke om. Veldig mange vi har snakket med som har gjeldsproblemer har skjult det i lang tid og det er mye å håndtere på egen hånd.

Snakk med noen om dine gjeldsproblemer

Hvis du har gjeldsproblemer så oppfordrer vi deg til å snakke med andre om dette. Veldig mange er som sagt veldig redde for å åpne opp om sine gjeldsproblemer. De frykter at folk skal tro at de er dumme, mindre smarte eller bli sure. Dette er mer dine egne tanker enn andre sine tanker. De aller fleste nordmenn har igjennom livet gjort dumme avgjørelser eller kjent på at de har lite penger. Veldig mange blir derfor positivt overrasket når de åpner opp om sine gjeldsproblemer. Veldig mange opplever at de som får vite om dette prøver å hjelpe på sin måte. De aller fleste kan ikke låne deg pengene til å komme deg ut av gjeldsproblemene men de kan hjelpe deg å sortere tankene dine.

Når man først åpner seg opp for noen så kan det gjøre det lettere åpne seg opp for andre. Det er faktisk slik at desto flere av dine nærmeste som vet om dine gjeldsproblemer, desto flere hjelpere er det der ute. Vi skriver i vår guide om hvordan du kan bli kvitt gjeld at vi anbefaler deg å ha en medhjelper. Dette er ikke uten grunn, man trenger en person å støtte seg til, snakke med og ikke minst en person som kan gi deg motivasjon underveis.

Hvs du ikke ønsker å snakke med noen eller du ikke har noen rundt deg så anbefaler vi at du tar en prat med din fastlege. Fastlegen kan hjelpe deg med å få hjelp av psykolog og sette deg i kontakt med ditt lokale NAV-kontor. NAV har i tillegg et telefonnumer som heter 800GJELD. Her kan du ringe inn anonymt å få råd om hvordan du kan håndtere dine gjeldsproblemer.

PENGER ER IKKE ALT OG GJELDSPROBLEMER KAN LØSES

Selv om det kanskje høres dumt ut så er det viktig å huske på at penger ikke er alt. Det er selvfølgleig vondt å ikke ha penger og ikke minst ha gjeld hengende over hodet, men det er ikke alt. Heldigvis så bor vi i Norge og det finnes gode løsninger for alle som ønsker å komme seg ut av sine gjeldsproblemer. Det er ikke alle løsninger som er enkle, raske eller over natta men over tid så vil du komme deg ut av gjeldsproblemene.

Du er blant annet garantert gratis hjelp av NAV i din kommune til gjeldsproblemer. I tillegg så finnes det gode offentlige ordninger for psykologer om du trenger å snakke med noen. Vi har en gjeldsordning i Norge som er designet for å hjelpe nettopp deg som føler du ikke har mulighet til å betale ned din gjeld eller at du noen gang skal komme deg ut av gjeld.

Så selv om alt virker håpløst så er det håp og muligheter for å få det bedre. Hvis du føler deg deprimert eller har angst på grunn av gjeldsproblemer så oppfordrer vi deg sterkt til å søke hjelp.