Når krisen slo hardt mot Norge og over 400 000 ble permittert eller mistet jobben så tenkte vi i Gjeldsproblemer.com at alle parametere som vanligvis slår til i en krise ville toppe:

  • Betalingsanmerkninger ville sitge
  • Inkasso vil sige
  • Etterhvert at flere tvangssalg kom

Så langt så har ikke vi sett dette i hverken besøk på nettsiden eller det vi har hørt ellers. I dag så kom det en artikkel ut hvor Fair Group  og Creditsafe hevdet at når Norge nå etterhvert kommer til normalen igjen så vil vi se en økning i antall inkassosaker. For tallet kan nemlig ha vært kunstig lavt.

Det har nemlig vært en stor vilje fra alt i fra mindre selskaper til større selskaper å tilby kunder som sliter med å betale regningene sine løsninger. Dette kan være i form av utsettelser eller delbetalinger. Lånekassen er blant annet en av aktørene som har gjort det mulig å utsette betalinger ut hele 2020. Dette kombinert med at banker har gitt avdragsfrihet til omtrent alle som har etterspurt har ført til at kanskje de som sleit før krisen faktisk har fått det litt lettere.

I artikkelen så påpeker disse to aktørene at etterhvert som Norge kommer tilbake til normalen så vil vi nok se stadig flere inkassosaker og ikke minst betalingsanmerkninger. For utgifter som er utsatt eller på delbetaling vil hope seg opp etterhvert og når tiltakene forsvinner så vil nok ennå flere sitte med betalingsproblemer.

Hva bør du gjøre om du ser at ting kan bli vanskelig fremover?

Vi anbefaler alle å rigge seg til for tøffere tider. Det kan være at vi har sett det værste men det er en mulighet for at virkningene kommer senere. Om du merker at du kommer til å få det tøft fremover så vil vi oppfordre deg til å opprette en dialog med din bank. Hvis du har mye gjeld så kanskje du kan få refinansiert denne gjelden før det går for langt. Med en gang du har fått en betalingsanmerking så kan den bli vanskelig å bli kvitt.

Oppsummer så burde du gjøre følgende ting:

  • Sjekk priser på strøm, forsikring og alt du har. Prøv å få ned kostnadene!
  • Har du kredittkort så sjekk om du kan refinansiere kreditkortgjelden 
  • Har du forbrukslån så sjekk mulighetene for å refinansiere forbrukslånet for å få en bedre rente og eventuelt samle gjeld
  • Lag et budsjett og sørg for å ha kontroll på de faste kostnadene
  • Selg ting du ikke bruker for å bygge opp en buffer

Hvis du nå allerede har fått en betalingsanmerkning så bør du snarest rydde opp i dette. Om beløpet betalingsanmerkningen dreier seg om er lavt så bør du snarest prøve å få betalt den ut. Om du har flere betalingsanmerkninger og du eier egen bolig så kan du søke om refinansiering med betalingsanmerkninger , dette er ingen billig løsning men kan hjelpe deg for å å kontroll over økonomien.

Dersom du har veldig høy gjeld og du ikke vet hvordan du skal betjene denne så anbefaler vi at du søker hjelp. NAV har en egen gratis tjeneeste hvor du kan få hjelp med dine gjeldsproblemer. Det finnes i tillegg en rekke aktører som kan hjelpe deg. Det anbefales ikke å bruke en gjeldsrådgiver men heller bruke en jurist dersom du ønsker profesjonell hjelp. Låneagenter kan være behjelpelige og ikke minst sitte på mye kunnskap men disse er som regel styrt av en provisjon av lån de formidler.

Et siste tips til deg

Til slutt vil vi komme med et tips til deg. Om du har mye gjeld så er sjansen stor for at du ikke har fortalt dine nærmeste rundt deg om dette. Det er et ganske vanlig problem å skjule gjelden sin for andre. Det er flaut og ikke minst sjenerede å innrømme for andre at man sliter økonomisk. Likevel, så vil vi oppfordre deg til å fortelle dette til en i din nære familie eller en bestevenn. Økonomisk problemer er noe dritt men det hjelper som regel å ha noen å snakke med om dette.