Hver eneste dag (virkedag) så får nordmenn brev fra namsmannen. Det kan være flere grunner til at man får brev fra namsmannen men den vanligste årsaken er at man har noe gjeld som ikke er betalt. Dette er gjeld som inkasso-selskapene først har prøvd å kreve inn igjennom brev, purring, telefonsamtaler og ikke lykkes. Da vil de sende saken din til namsmannen for å få hjelp til å kreve inn gjelden. Namsmannen er underlagt politiet i Norge og har en viktig rolle. ikke bare for å kreve inn penger men også for å beskytte deg som skylder penger. Dette er en siste instans for å kreve pengene som du skylder inn.

Hva vil namsmannen oppnå med å sende brev?

Namsmannen ønsker som regel at du skal betale kravet som de sender brev angående før de trenger å gjøre noe. Veldig mange kan nok oppfatte brevet fra namsmannen som litt skremmende men det er ikke tilfellet. Namsmannen ønsker å varsle deg om kravet slik at du har mulighet til å gjøre opp for deg. Dersom du ikke har midler tilgjengelig for å betale kravet så kan namsmannen ta noe som heter utleggstrekk eller lønnstrekk. Namsmannen kan også ta pant i boligen din men dette skjer gjerne ikke med en gang.

Hva burde du gjøre om du har fått brev fra namsmannen?

Dersom du har fått et brev av namsmannen så gjelder det å først finne ut hvilket krav det er. For at et krav skal gå til namsmannen så må det være gyldig men det skader ikke å dobbeltsjekke dette. Når dette er gjort så gjelder det å tenke hvordan du kan løse dette effektivt. Det handler om å skrape sammen nok penger til å få betalt kravet slik at du slipper lønnstrekk eller andre uheldige omstendigheter. Det finnes noen muligheter for hvordan du kan skaffe penger til å betale et krav.

Eier du egen bolig?

Om du eier egen bolig så gjelder det å ta grep så snart som mulig. Hvis du har ledig verdi i boligen din, som veldig mange i Norge har så kan du bruke denne ledige verdien for å betale ned gjelden som gjelder kravet. De aller fleste vanlige banker vil nok gi avslag på en refinansiering når du har en aktiv sak som er på vei til namsmannen. Det finnes heldigvis noen unntak og banker som gir lån med betalingsanmerkning. Dette er gjerne lån som har høyere rente enn et vanlig boliglån og har i tillegg et ganske saftig etableringsgebyr. Det kan likevel være verdt det om man klarer å unngå at saken går videre til namsmannen. Nedenfor er et utvalg av aktører som kan hjelpe deg med å se på din sak og hvilke muligheter du har.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-id-990"

Har du noe du kan selge?

Vi har alle gjerne noen ting som er av verdi, det kan være en bunad, arvesølv eller annet som på annen måte har verdi. Hvis du har nok verdier til å dekke inn et krav så kan det være en ide å selge dette for å dekke inn nok av kravet slik at at det blir stoppet. Det finnes flere løsninger her, kanskje er det noen du kjenner som kan ta disse eiendelene i pant for et lån de gir. Når det kommer til brev fra namsmannen så gjelder det å være kreativ for å skaffe penger så raskt som mulig.

Hvor kan jeg få hjelp med krav som har gått til namsmannen?

Det å få et brev fra namsmannen kan være veldig skummelt og hvis man ikke har vært borte i det før så kan det være greit å få hjelp utenfra. Det finnes flere gratis altenativer der ute. Veldig mange av disse aktørene er banker eller såkalte låneagenter, de kan hjelpe deg med refinansiering av gjeld med betalingsanmerkninger. VI vil gjerne gjøre oppmerksom på at du kanskje har noen i din vennekrets eller familie som kan hjelpe deg her.

Hvis du ønsker hjelp til gjeldsproblemer som i form av rådgivning så har du noen forskjellige valg:

NAV

Alle NAV-kontorer er lovpålagt å tilby gjeldsrådgivning til innbyggere i kommunen. NAV har nå åpnet muligheten for at du kan chatte med NAV om gjeld, her kan de gi generelle råd. Tidligere så har det vært litt begrenset hjelp fra NAV når det kommer til gjelds-servicen men vårt inntrykk er at det har skjedd mye her over de siste årene. Det er gjerne de mer praktiske tingene som NAV kan hjelpe med.

PRIVAT GJELDSRÅDGIVER

Det finnes et dusin gjeldsrådgivere i Norge. Dette er personen uten noe utdannelse som har spesialisert seg på nettopp kunder med gjeldsproblemer. Det har vært flere som har brent seg på gjeldsrådgivere før så vi ber deg om å være ytterst forsiktig når det kommer til å bruke dette.

ADVOKAT/JURIST

Hvis man har litt midler så man kan få profesjonell hjelp som jobber kun for deg uten å bekymre deg for at du får dårlig rådgivning. En jurist eller advokat med gjeldsproblematikk som spesialområde kan hjelpe deg. Dette er spesielt relevant for deg som har gammel gjeld eller komplisert gjeld hvor enkelte krav kan være ugyldige. Hvis du har innboforsikring så kan du sjekke om den kan dekke hjelp med dine gjeldsproblemer. Det samme gjelder hvis du er medlem av en fagforening eller andre forbund som gjerne har en jurist tilgjengelig for sine medlemmer.