BESTE REFINANSIERING AV GJELD

Sammenlign refinansiering i flere banker!

Det finnes veldig mange banker som tiblyr refinansiering og det kan være vanskelig å finne den beste refinansieringen. Derfor kan det være lurt å bruke en agent når du skal finne den beste refinansieringen. Du kan lese mer om refinansiering og søke helt gratis hos Lånemegleren.no!

 

Hvis du har mange ubetalte lån og gjeldsproblemer vil den beste løsningen være å søke refinansiering av gjeld. Se hvordan prosessen fungerer i detalj og hva du må være forsiktig med underveis. 

Første steg er å samle lån

Det første steget du bør ta er å samle alle lån i en og samme gjeldspost. Sjekk hva du skylder til forskjellige banker (f.eks forbrukslån eller kredittkortgjeld) og noter ned kostnader, nedbetalingstid og datoen kravene forfaller.

Her kan det være greit å legge opp alle tallene i et excel skjema eller lignende sånn at du får en god oversikt over all gjelden din. Det viktigste er at du vet hvilke av lånene som er dyrest, og hva du eventuelt kan spare etter du har gjennomført en refinansiering.

Sank inn priser fra bankene

Neste ting du bør gjøre er å sanke inn priser fra bankene. Her har du i utgangspunktet flere valg, og det kan være greit å bruke en sammenligningsside for lån. Nettsiden refinansiere.net gjør det blant annet lettere å finne beste tilbud om refinansiering i Norge. Der står det mye info om banker, lånemeglere og generelt om refinansiering. Da blir det også lettere å gjøre seg kjent med hvordan det fungerer.

For å finne beste refinansiering er det viktig at du søker om flere lån, for på den måten å vite hvilke priser de ulike aktørene kan tilby. Grunnen til at burde søke flere steder er enkel: Du får ikke vite hva bankene kan tilby deg før de har vurdert søknaden din.

Derfor må du søke først

Når du søker om å låne penger kjører banken en bakgrunnssjekk basert på personnummeret ditt, hvor de ser på mange ulike forhold. Blant disse finner man:

  • Hva du måtte skylde til andre kreditorer (sjekkes hos gjeldsregisteret).
  • Hvor gammel du er.
  • Hvorvidt du eier din egen bolig
  • Hvilke typer lån du har (noen typer er bedre enn andre – F.eks studentlån).

Når banken har sjekket all infoen vil de gi deg et tilbud basert på resultatet. For banken er det viktig å finne riktig balanse mellom risikoen for å låne ut penger og eget inntjeningsmål. De baserer renten på denne vurderingen.

Å søke om refinansiering vil i snitt ta deg 5-10 minutter, og du kan lese litt mer om hvordan det funker her.

Kort behandlingstid

Så fort du har funnet en bank med akseptable priser, kan du begynne å flytte over lånene dine. Det er vanlig at långivere tilbyr seg å hjelpe deg med å betale ned gjelden. 

For å få hjelp kan du sende de kopier av fakturaer hvor skyldnere, beløper og annen viktig informasjon fremgår tydelig. Da kontakter de kreditorene på dine vegne og sletter gjelden.

Bruk av boliglån kan være beste løsning

For deg som skal refinansiere kan den beste løsningen være å bake alle lånene inn i boliglånet ditt. Det avhenger dog av en del andre faktorer, og at du faktisk eier ditt eget hjem til å begynne med.

Når du refinansierer med et boliglån vil du øke rammen på lånet, til fordel for å kvitte deg med annen gjeld. Fordelen med dette er at du kun betaler boliglånsrente på den nye andelen, mens du setter strek over de kostbare lånene.

For å utvide boliglånet må en ny avtale tinglyses. I tillegg er det en grense for hva bankene er villige til å låne ut. For øyeblikket er det ikke mulig å ha en høyere gjeldsgrad på hjemmet ditt enn 85%. Har du en belåningsgrad på 60% kan du derfor låne opptil 25% av boligens salgsverdi med mål om å slette forbruksgjeld.

Viktig å huske på før du setter i gang

Det er noen krav du må overholde for at bankene skal godkjenne søknaden din. Husk at de fleste bankene har egne aldersgrenser for hvem som kan søke, hvor majoriteten har 23 år som laveste grense.

I tillegg er det viktig at du ikke har noen anmerkninger registrert på personnummeret ditt for manglende betaling. Disse registreres hvis du lar være å betale en regning, og det inkluderer alle økonomiske krav der kreditor forsøker å inndrive gjelden.

For at det skal gi økonomisk mening å refinansiere er det også viktig at du skaffer deg en bedre pris på det nye lånet, enn hva du betaler i nåværende stund. Selve formålet er å spare penger ved å barbere lånets nedbetalingstid, noe du oppnår ved hjelp av refinansiering.

Sørg for at du betaler tilbake lånet ditt i et lignende tempo som tidligere. Da får banken færre rentekroner i inntekt, samtidig som låneavdraget ditt synker raskere.