Hos Gjeldsproblemer.com så opplever vi ofte å få henvendelser fra lesere som har prøvd å søke om refinansiering av forbrukslån eller refinansiering med sikkerhet i boligen men fått avslag på søknad. Så hva gjør man når banken sier nei og finnes det noen banker som sier ja når du andre sier nei? Det er nettopp dette vi skal prøve å svare på i en enkel bloggpost.

Det å få nei av banken er faktisk ikke uvanlig, det er veldig vanlig at veldig mange opplever selv når de skal søke om lån til bolig, bil eller forbrukslån. Hvis du har en økonomi eller situasjon som ikke passer det banken er komfortabel med så får du avslag eller det mange sier «nei fra banken». Nedenfor har vi laget en guide til deg som kan hjelpe deg til lån når banken sier nei eller du får avslag på refinansiering.

Finnes det noen banker som kan hjelpe meg etter avslag på refinansiering?

Det er et økende antall nordmenn som ikke passer inn i vanlige banker. Dette kan være på grunn av betalingsanmerkninger, inkasso,selvstendig næringsdrivende eller andre årsaker som gjør at man ikke passer inn under «normalen». Bankene som kan hjelpe deg her er eksperter på nettopp dette og de dømmer deg definitivt ikke for dette. Disse bankene har enkelt forklart spesialisert seg på å ta mer risiko enn vanlige banker. For å ta denne risikoen så tar banken ekstra godt betalt, det betyr at du vil få en høyere rente enn på et vanlig boliglån og det følger som regel et etableringsgebyr.

Vi har skrevet en lenger artikkel om hvilke banker som tilbyr denne typen refinansiering men om du ønsker å søke hos de beste aktørene så kan du velge en aktør fra våre lenker nedenfor. Dette er banker som vurderer hver eneste søknad godt og det spiller ingen rolle om en annen bank har sagt nei først. Det er faktisk mulig å få godkjent selv om du har fått avslag hos f.eks DNB, Nordea eller andre banker.

Hva gjør jeg når jeg har fått avslag på refinansiering?

Du har fylt en søknad om refinansiering eller lån, kanskje har du sendt ved noe dokumentasjon og en liten tekst som presenterer deg. Så får du presentert et standard svar som f.eks «Beklager, vi kan ikke hjelpe deg med lån. Du er velkommen til å søke igjen på et senere tidpunkt» eller i noen tilfeller så blir presentert med «Denne søknaden kan ikke manuelt behandles» for å så få nei fra en bankrådgiver dagen etter. Så hva bør du gjøre når banken sier til deg som kunde og ennå mer viktig, hvorfor sier banken nei?

Det er mange årsaker til at en bank sier nei eller gir avslag på søknader om refinansiering, nedenfor har vi listet opp de vanligste årsakene:

  • Du har betalingsanmerkninger
  • Du har inkasso
  • Du har for høy gjeld
  • Du har for liten inntekt
  • Banken dekker ikke din geografi

Ofte når man får nei av banken eller et avslag fra banken så får man ikke vite grunnen. For å få vite grunnen til at man har fått avslag så må man gjerne spørre banken. Her er det veldig forskjellig praksis hos de forskjellige bankene og det er heller ikke sikkert at banken kan forklare deg hvorfor du har fått avslag på søknaden. Vi anbefaler at alle som er uenige i bankens avgjørelse om å sende en hyggelig melding til banken. Nedenfor ser du vårt forslag:

Hei, 

Viser til søknad om refinansiering hvor jeg fikk avslag. Jeg ønsker å forstå hvorfor jeg fikk avslag og hva som gjorde at jeg fikk nei av dere denne gangen. 

Håper på oppklarende svar så jeg kan søke på nytt senere. 

Mvh 

Lånesøker

I mange tilfeller vil banken her prøve å hjelpe deg etter beste evne. Om det er en grunn som f.eks betalingsanmerkning, inkasso, gjeldsgrad (hvor mye gjeld du har) eller lite inntekt så vil banken ofte kunne si den nøyaktige grunnen. Dersom det er andre forhold som f.eks en kredittsjekk som gjør at du får avslag så kan det bli vanskeligere.

Når du har fått svaret fra banken så kan du bruke dette svaret til å finne ut hva du kan gjøre for å få en bedre søknad neste gang du søker. Hvis banken har gitt deg avslag på grunn av en betalingsanmerkning så kan du jobbe mot å fjerne denne og hvis du tjener for lite så kan du enkelt prøve å øke inntekten.

Kan man få en ny vurdering etter et avslag?

Dersom du har fått avslag så er dette gjerne et endelig avslag da ønsker banken at du minst venter 3 måneder til du søker på nytt. Om du har en økonomisk situasjon som raskt endrer seg så kan det være verdt å prøve med å søke på nytt. Vi vet at flere banker har laget et filter som faktisk hindrer deg i å søke på nytt før det har gått 3 eller 6 måneder.

Kan man forbedre søknaden etter et avslag?

Hvis du søker om refinansiering igjennom en låneagent som vet hvordan bankene tenker og som vet hvorfor man får avslag så kan man i enkelte tilfeller optimalisere søknaden ved å ha en god dialog med banken. Dette er gjerne mest verdifult å gjøre før man faktisk søker og får et avslag. I et langsiktig perspektiv så er det alltid mulig å forbedre en søknad som man har fått avslag på med målet om å få et positivt utfall.

Søk alltid hos flere banker når du får nei

Det finnes veldig mange forskjellige banker i Norge og alle vurderer veldig forskjellig. Det er ikke sjeldent vi hører om folk som har fått nei hos 9 banker men som plutselig får ja fra en annen bank. Hvis du ikke ønsker å sende inn søknader selv så kan vi anbefale deg å bruke en låneagent eller du kan bruke en tjeneste som Penger.no. Vi anbefaler at du søker i flere banker selv om du har fått godkjent lånesøknad hos en bank, grunnen er ganske enkel at betingelsene kan variere veldig.

Vi anbefaler deg å lese våre andre guider:

Les alt du trenger å vite om refinansiering av gjeld med sikkerhet i boligen

Hvordan forhandle med kreidtorer?

Les om hvordan du kan få hjelp til refinansiering