De aller fleste nordmenn drømmer om å eie sin egen bolig og derfor er det ofte veldig vondt når man får avslag på boliglån. Det er mange grunner til at du kan få avslag på boliglån:

  • Betalingsanmerkningner
  • For lav inntekt
  • Inkasso
  • Ikke nok egenkapital
  • Høy gjeldsgrad

Noen ganger er grunnen til at man får avslag på boliglån en helhetsvurdering av din økonomi. Det er ikke noe fasit på hva som gjør at man får avslag på boliglån. Veldig mange tar et avslag veldig tungt når de søker om bolilån, dette er kanskje fordi venner og andre rundt har fått innvilget et boliglån. Hvis man har fått avslag på boliglån så er det noen ting man burde gjøre for å finne ut om det finnes andre alternativer. Det som er viktig å huske på at det er ikke personen som vurderer søknaden din som gir deg avslag, det er systemet til banken som har laget egne modeller for å vurdere kunder. Banken skal være trygg på at når de låner ut penger at det ikke ender opp med å bli mislighold av lån.

Banken gir avslag på boliglån når du ikke møter kravene som banken trenger at du oppfyller for å kunne låne deg penger med riktig risiko. Hvis det blir for mye risiko så vil banken heller gi deg avslag og fortelle deg at du er velkommen tilbake ved en senere anledning!

Derfor har vi i Gjeldsproblemer.com laget en guide til deg som har fått avslag på boliglån eller ønsker å være forberedt om du skulle få avslag på boliglån. Det er viktig å huske på at alle har situasjoner som er forskjelig og det vil derfor variere hva som er logisk for deg.

Vurder din egen økonomi før du søker om boliglån

Dette er en ting som alle burde gjøre før de søker boliglån og har fått man fått avslag på boliglån så kan man gjerne se på sin egen økonomi. Har man mye forbruksgjeld eller kredittkortgjeld? Har mange lite inntekter? Eller kanskje har man betalingsanmerkninger. Da gjelder det å rydde opp i gjelden før man søker om boliglån eller før man søker om boliglån på nytt. Vi har skrevet noen gode guider her:

Hjelp til å rydde opp i gjeld?

Hvordan bli kvitt betalingsanmerkninger?

Hvordan lage budsjett?

Ofte så vil man i prosess med å vurdere sin egen økonomi finne ut om man burde ha et boliglån. Hvis man får avslag på boliglån så kan det nemlig være noe her som gjør at banken ikke ønsker å gi lån. Hvis man ser dette selv så har man muligheten til å jobbe med nettopp dette før man søker.

Allerede fått avslag?

Hvis du har fått avslag på søknad om boliglån så anbefaler vi at du kontakter banken du søker i for å høre om hvorfor du fikk avslag. Hva var det som gjorde utslaget for at du fikk avslag og hva burde du jobbe med. Her har bankene veldig forskjellig praksis. Noen banker vil fortelle deg akkurat hvorfor du ikke får lån og andre banker vil bare si at at det var en helhetsvurdering.

Du burde uansett alltid søke i flere banker for å se om bankene vurderer forskjellig. Det er nemlig slik at det ikke er uvanlig at banker vurderer søknader veldig forskjellig. Noen banker vurderer inntekt forskjellig og andre banker har en annen metodikk enn andre banker. Det er ikke uvanlig at en stor bank gir avslag til en kunde på boliglån men kanskje den lokale sparebanken gir godkjent. Dette kan selvfølgelig være helt motsatt.

Banker som gir lån der andre banker sier nei

Det finnes noen banker i Norge som har spesialisert seg på å gi boliglån til de som vanligvis ikke får boliglån i vanlig bank. Dette er gjerne boliglån som blir mest brukt til å refinansiere gjeld med betalingsanmerkninger men det er også åpne for de som ikke får lån i vanlig bank. Det er noen grupper som sliter mer med å få boliglån i en vanlig bank enn andre:

Vi anbefaler alle å søke i vanlige banker først men dersom man får avslag fra disse så kan man søke om et boliglån igjennom disse aktørene som tenker litt annerledes. Det man må tenke på her er at dette gjerne er mer kostbare lån enn vanlige boliglån i form av en høyere rente og gjerne et etableringsgebyr. Nedenfor ser du et knippe utvalgte annonsører som tilbyr denne typen lån:

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-id-990"

Vi ønsker deg lykke til med søknaden om boliglån og ikke minst så håper vi at du klarer å realisere din boligdrøm. Husk at de aller fleste som jobber hardt for det får eie egen bolig men det er ikke nødvendigvis like lett for alle. Stå op og sett opp noen mål så skal du se at drømmen vil realiseres.