For hver eneste dag som går så kommer det stadig flere kunngjøringer om permitteringer. Aker Solutions har varslet 6000 permitteringer og Kid har varslet 1100 permitteringer. Samtidig så kunne NAV melde om 84000 som har søkt om hjelp enten fordi de er arbeidsledig eller har blitt permittert. Vi har skrevet en egen guide til deg som er blitt permittert og vi kommer til å fortsette med å produsere innhold i tiden fremover.

En ting som veldig mange lurer på er hvordan de skal få økonomien sin igjennom denne tiden. Nå har det kommet frem at man trenger ikke å betale for barnehage eller SFO. De aller fleste banker har i tillegg kommet gode løsninger for avdragsfrihet, det betyr at de kortsiktige økonomiske konsekvensene at korona-viruse vil man klare å komme seg over. Ingen av oss vet hvordan det kommer til å spille seg ut, det kan skje at man plutselig kommer tilbake til normalen eller at man opplever en lenger periode med dårlige økonomiske utsikter. Nå gjelder å rigge økonomien til for det som kommer, derfor har vi laget en aldri så liten oversikt over regninger du kan utsette:

Boliglånet

Nå har de aller fleste banker gått ut å sagt at de gir avdragsfrihet. Normalt sett så må bankene vurdere hvor mye egenkapital du har og ikke minst inntekt. Nå velger bankene å se bort i fra dette etter at regjeringen har gitt veldig sterke signaler om at de forventer at banker deltar i dugnaden. Så langt har det vært helt uproblematisk å få avdragsfrihet i de aller fleste bankene.

Strøm

Nå er det heldigvis ikke like kostbar strøm som fjoråret men det er fortsatt en stor kostnad for veldig mange. Det er mange strømselskaper som lar deg utsette regningen, du må nok uansett regne med å betale den. Hvis du har behov for penger mens du venter på penger fra NAV eller lignende så kan det være lurt å utsette regningen. Det er likevel viktig å være klar over at man flytter kostnaden og man må regne med å betale etterhvert.

Studielån

Lånekassen har en enkel mulighet som lar deg utsette betalingen av studielånet i opptil 36 måneder. Hvis du har brukt opp betalingsutsettelse så kan du likevel legge inn en søknad. Utifra nettsiden til Lånekassen så er det vanskelig å vite om de faktisk kommer til å godkjenne søknader hvis du allerede har brukt opp dine 36 måneder. Vi kommer til å oppdatere dette punktet så fort vi har mulighet til det.

Ikke utsett regninger hvis du har råd til å betale dem

Det smarte du kan gjøre er å søke om betalingsutsettelse og avdragsfrihet der du kan. Det betyr at du forlenger nedbetalingstiden på lånene dine, men du burde være veldig forsiktig med å utsette regninger. Grunnen er at det kan bli svært ubehagelig når man må gjøre opp alle disse regningene på en gang. Det er forståelig over en kort periode men vi vet at mange kan bli fristet til å utsette alt. Det er viktig å huske på at det kommer en tid etter korona-viruset. Da er det greit å ha økonomien på stell.

Les gjerne også våre guide om hvordan denne finanskrisen påvirker dine lån og vår artikkel om hvordan du kan takle permitteringer i din økonomi.