Tidligere har gjeldsproblemer vært noe som har rammet enkelt skjebner av sammensatte grunner men de siste ukene så har vi sett det man på investeringsspråket kaller en «svart svane». Det er gjerne noe overraskende som plutselig kommer og som gjør noe med markedene. Nå har ikke denne krisen bare slått ut i aksjemarkedet men man ser en sterk påvirkning på den norske økonomien. Ifølge SIFO så har 1/10 norske husholdninger hatt det de definerer som økonomiske problemer de siste 3 ukene. Flere har fått inntekten barbert ned og flere har opplevd at matprisene stiger. Nå har veldig mange fått gode løsninger som f.eks avdragsfrihet på lån, støtte fra staten og så gode ordninger man faktisk kan få. Dette er ikke nok for noen og SIFO definerer dette som en «problemgruppe» Ifølge NRK.NO er dette et tall som er forventet å stige ytterligere over den neste tiden.
Selv om tallet har dramatisk gått opp så kan det faktisk like gjerne gå dramatisk ned. Grunnen til at det kan gå dramatisk ned er at når Norge begynner å åpne opp igjen så kan det være at man kommer til å se en utvikling der stadig flere kommer tilbake til jobb. Vi er ikke analytikere men alle piler peker på at vi vil se en lavere velstand over en kort periode.
Disse husholdningene som SIFO snakker om her kan sammenlignes med de bedriftene som gikk konkurs 2, 3 og 4 uken i coronoa-krisen. Det var noe som skurret der før covid19 og det samme gjelder disse husholdningene som nå sliter. De har levd fra «hånd til munn», i noen tilfeller har man kanskje brukt kredittkortgjeld eller et forbrukslån. Det betyr ikke at det ikke er mulig for dem å snu seg rundt og fikse gjeldsproblemene før det blir for ille. Det handler gjerne om følgende:
- Redusere kostnader ved å se på muligheter for å kutte kostnader
- Redusere forbruket på mat og andre ting
- Selge unna ting og spesielt ting som har høy verdi
- Gå i dialog med bankene og andre som man skylder penger
Vi har skrevet et lenger blogginnlegg om hvordan du kan rydde opp i gjeld her som er veldig detaljert og kan være veldig god lesing. Husk at hvis du har en person i familien som er økonomisk oppegående så kan de ofte være veldig behjelpelig med å rydde opp i gjeld. Veldig mange er flaue over gjelden sin men det er ingen grunn til dette.
I dag så er det veldig få gode tilbud rundt økonomisk rådgivning i Norge. NAV har gratis gjeldsrådgivning Det er gjerne lang ventetid og det er faktisk svært få banker som satser på dette. Vi vet at en del av bankene som i dag i satser på refinanisering med betalingsanmerkning faktisk satser litt på rådgvining til sine kunder. Nå er det ikke aktuelt for veldig mange av disse husholdningene å gå til en slik bank for å bli kunde, da de kanskje ikke trengs. Det er likevel noe som de tradisjonelle bankene lett kunne implementert hos seg selv som en «service» til sine kunder.